Bæredygtige vaner – I boligens opbygning


Indeholder reklamelinks

Introduktion

Efter at være blevet opmærksom på Earth Overshoot Day, fik jeg lyst til at lave en status over nogle af de ting, som jeg selv gør for at leve mere bæredygtigt og undgå unødigt overforbrug. Netop i boligens opbygning er der mange ting, man kan gøre, for at leve mere bæredygtigt. Nogle af tingene er større investeringer, men der er også mange mindre ting, som kan gøre en forskel – så jeg håber, at listen kan give inspiration til andre.

Installationer

Hvidevarer: I min lejlighed har jeg kun få hvidevarer installeret: en kogeplade, en indbygget ovn, et køle/fryseskab og en vaske-tørremaskine. Vaske-tørremaskinen fulgte med, da jeg for mange år siden flyttede ind, men generelt set bruger jeg den kun som vaskemaskine, da jeg kun bruger tørremaskinen, når jeg har vasket dundyner og -hovedpuder. Derudover hænger jeg gerne alt til tørre på et tørrestativ – hvilket naturligvis er mere bæredygtigt end at tørre i maskinen. Vaske-tørremaskine har haft problemer et par gange, men hver gang har jeg kunnet reparere den for ganske få midler fremfor at købe nyt – og den ene gang viste det sig endda, at det ikke var maskinen den var gal med, men derimod den aquastop sikkerhedsventil som sikrer, at der ikke kan komme en større vandskade på grund af vaskemaskinen. Bemærk dog, at det for nogle gamle vaskemaskiner kan betale sig at udskifte på grund af, at de nyere maskiner har et lavere vandforbrug og en bedre energimærkning.  Køle/fryseskabet er som den eneste af mine hvidevarer blevet udskiftet, og der gik jeg netop efter en god energivurdering (samtidigt med at jeg sikrede, at det var støjsvagt, og at en alarm ville gøre opmærksom på, hvis lågerne ikke var ordentligt lukket).

El: Jeg er skiftet over til et elselskab, hvor al el kommer fra vindmøller – men bor man i hus kan man også overveje om man selv vil producere strøm via solceller eller en lille vindmølle, hvis lokalplanen tillader det. Jeg tror på, at bæredygtig energi er vejen frem, så vi kan begrænse brugen af fossile brændstoffer. Derudover tænker jeg over, at begrænse mit elforbrug ved at vælge produkter med mindre elforbrug (f.eks. sparepærere i lamperne), følge forskellige elspareråd (f.eks. at udnytte ovnens eftervarme) og slukke for stikkontakten til f.eks. for routeren når jeg ikke er hjemme / den ikke er i brug – jeg gør det manuelt, men er for nyligt blevet opmærksom på, at man jo også bare kan sætte et billigt tænd/sluk ur på (og så bare tænde manuelt, hvis man en dag er hjemme før tid). Til fjernsynet kan man i stedet bruge en elpareskinne, som gør, at der automatisk bliver slukket for strømmen til fjernsynet og eventuelle tilsluttede enheder (såsom playstation, blue-ray afspiller med videre), når fjernsynet er på stand-by funktion. Således behøver man ikke at slukke for kontakten, men kan bare nøjes med at slukke på fjernsynets fjernbetjening. Man kan også bruge elpareskinner til andre produkter f.eks. computeren, hvor printeren kan være tilsluttet – men det har jeg ikke, da jeg kun har en bærbar computer, som jeg altid slukker, og en printer, som kun bliver sat til, når jeg skal bruge den.

Vand: Andelsboligforeningen har regntønder, der primært bruges til vanding af planterne i gården, men der er ikke et decideret regnvands-anlæg, så al vand i lejligheden kommer fra vandværket. Bor man i eget hus/rækkehus kan man dog overveje at købe et regnvandsanlæg, så toiletter og vaskemaskine kan bruge regnvand fremfor grundvand. Alternativt har jeg for nyligt hørt om et brusersystem, hvor vandet fra bruseren genanvendes. Heldigvis er der også mindre ting, som man kan gøre: Mit toilet er nyt nok til at have både lille og stort skyl, og der er vandbegrænsere på mine vandarmaturer (en sparebruser kan også bruges). Derudover tænker jeg også selv over, at begrænse mit vandforbrug ved at slukke for vandet, når det ikke behøver at være tændt (f.eks. imens jeg børster tænder), og at genanvende vand (venter jeg f.eks. på at vandet skal blive koldt eller varmt, så kan det vand, der løber, bruges til vanding af blomster og andre formål).

Varme: Jeg bor i lejlighed, så det er andelsforeningen der har valgt varmekilden, men bor man i eget hus/rækkehus kan man jo overveje, om nye installationer kan svare sig (også på bæredygtighedskontoen). Heldigvis bor jeg i en andelsforening, som har tænkt over varmetabet, og derfor har fået efterisoleret en hel del – og endnu mere end de “åbenlyse steder” efter at en termografisk rapport viste, hvor der var unødigt varmetab. Derudover har jeg (af andelsforeningen) fået nye tætningslister på vinduerne, hvilket også er med at begrænse varmetabet. For mit eget vedkommende har jeg desuden intelligent varmestyring i en del af lejligheden, således at det afhænger af tidspunkt på døgnet, hvor meget der bliver varmet op i et givent rum – og så slukker jeg selvfølgelig for varmen i radiatorer og gulvvarme om sommeren.

Vedligeholdelse

Afløb: For at undgå VVS-besøg og skrappe midler såsom afløbsrens, tænker jeg over at passe på mine afløb. Jeg smider ikke affald i afløbene, og selv mit lange hår, der kan samle sig ved afløbet i badeværelset, samler jeg op og putter i den rigtige affaldssorterede skraldespand (selvom det nogle gange er nødvendigt at tømme vandlåsen også). Jeg har læst, at en  effektiv metode til at forebygge propper i afløbet, er at hælde mindst en kande kogende kogende vand i vasken jævnligt. Så har jeg kogende vand til overs (hvilket jeg ofte har, når jeg f.eks. har kogt æg eller grønsager), så tænker jeg altid, at det er en god måde at vedligeholde afløbene på – og selvom køkkenvasken er mest oplagt, så husker jeg også vasken på badeværelset med jævne mellemrum.

Kalk: Lige netop kalk er noget, der både påvirker vedligeholdelsen af vandrørerne og vandinstallationerne, men også har betydning for rengøring af hjemmet. I min andelsboligforening har vi fået installeret et blødgøringsanlæg, hvilket gør en stor forskel, eftersom vi bor i et område med hårdt vand. Derfor skal jeg dog stadigvæk være opmærksom på, f.eks. at rengøre fliserne i badeværelset og at afkalke min vaske-tørremaskine og elkedel. I forhold til elkedlen kan man købe en kalkfanger i rustfrit stål, som fanger kalken og gør at selve kedlen ikke skal afkalkes så ofte.

Fugt og temperaturudsving: Boligen skal gerne luftes ud nogle gange om dagen fordi vi mennesker skaber fugt (og det er endnu vigtigere når der bliver tørret tøj indendøre), og særligt morgen og aften samt ved vasketøjs-ophængning er jeg meget opmærksom på, at åbne et eller flere vinduer. Det er dog kun når det er varmt og godt vejr udenfor, at vinduerne står længe åbne, da boligen ikke har godt af for store temperaturudsving (f.eks. kan det – ligesom fugt – gøre, at tapetet løsner sig). Om sommeren er radiatorerne altid slukket, men om vinteren er de tændt undtagen når jeg har åbne vinduer (jeg mener dog at have læst, at det afhænger af dine termostater på radiatorerne, om det kan svare sig at slukke radiatoren for korter udluftninger). Temperaturudsving er også det, der gør, at der kan komme frost i fryseren, og den sørger jeg naturligvis for at afrime ved behov, således at fryseren ikke skal bruge mere strøm end nødvendigt.

Anden løbende vedligeholdelse: Hvilken vedligeholdelse af boligen, der er nødvendig,  afhænger naturligvis af, hvordan din bolig er bygget. Min lejlighed er forholdsvis vedligeholdelsesfri, da andelsboligforeningen tager sig af de store ting såsom vedligeholdelse af taget og gavlene. Men som andelshaver har jeg dog malet mine egne vinduer, hvilket forlænger levetiden af vinduerne – og en længere levetid, er naturligvis mere bæredygtig end en udskiftning.

Læs mere

I denne lille mini-serie har jeg skrevet fire blogindlæg om bæredygtige vaner: Første indlæg var om bæredygtige vaner på farten, derefter om bæredygtige vaner i boligens opbygning, så kom et indlæg om bæredygtige vaner derhjemme  og til sidst indlægget om de helt personlige bæredygtige vaner.

Der er også meget inspiration at hente på internettet. Personligt bliver jeg allermest inspirereret på Facebook-gruppen Minimalisme og købestop, som jeg har set flere kalde verdens bedste gruppe (og jeg er helt enig! – stemningen og hjælpsomheden er så stor derinde). Den er oprettet af Jane, som også har sin egen blog ProjectHandmade, hvor hun bl.a.  deler ugentlige “Frugal Friday” tips om, hvad hun og hendes familie selv gør for at spare penge, tid og miljøet for overforbrug.

Idéen om at dele ugentlige opdateringer om at downsize, stoppe madspild eller spare er også brugt af Linda fra bloggen Blogsbjerg, der i hvert fald her i 2018 har blogserien “M18, uge XX”.

Vil du have endnu flere idéer til at leve bæredygtigt, så kan jeg desuden anbefale at læse Calina Leonhardts blog NeoHippie eller hendes bog Bæredygtig Livsstil.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.