Bæredygtige vaner – Derhjemme


Indeholder reklamelinks

Introduktion

Efter at være blevet opmærksom på Earth Overshoot Day, fik jeg lyst til at lave en status over nogle af de ting, som jeg selv gør for at leve mere bæredygtigt og undgå unødigt overforbrug. I denne uge skal det handle om tingene derhjemme, og der er mange mindre ting, som kan gøre en forskel. Jeg håber, at listen kan give inspiration til andre.

I hjemmet:

Møbler: Jeg har aldrig rigtigt gået op i, hvad der er på mode, og derfor er de fleste af mine møbler efterhånden ret gamle. Mange af dem købte jeg, da jeg flyttede hjemmefra for over 12 år siden – og da jeg på daværende tidspunkt arbejde i en møbelbutik, gik jeg allerede dengang meget op i, at det skulle være langtidsholdbare møbler i god kvalitet, som jeg godt kunne lide (og det kunne jeg heldigvis finde både i billige og dyrere butikker). Det er naturligvis mere bæredygtigt at bruge de møbler, som man har, fremfor at hele tiden at skifte dem ud, og – på trods af jobbet i møbelbutikken – er jeg ikke blevet fristet til særligt mange udskiftninger. De møbler, der er kommet til siden, har som udgangspunkt alle erstattet udslidte møbler, som jeg enten havde med fra barndomshjemmet eller som var arvet i forbindelse med flytningen hjemmefra (fordi jeg ikke havde råd til andet – og ikke fordi jeg selv valgte stilen). Faktisk kan jeg kun nævne to undtagelser, hvor møbler, som jeg selv havde købt efter at jeg flyttede hjemmefra, er blevet udskiftet før tid: 1) En sofa, der passede til de gamle møbler, blev solgt til fordel for en mere passende sofa, da de udslidte møbler blev opdateret, og 2) to upraktiske sengeborde blev givet til genbrug, og i stedet blev der købt to kommoder, som både fungerer som sengeborde og opbevaring. Og når man skifter møbler ud, så kan man undersøge, om de nye møbler har en af miljømærkningerne f.eks. FSC-mærket for træ fra skove, der drives bæredygtigt, og som man ofte ser på f.eks. havemøbler.

Ting generelt: Jeg har aldrig været den, som har købt særligt mange ting – og dem, som jeg har, beholder jeg længe. I mange år bemærkede veninderne ligefrem hvor få nipsting jeg havde, og spurgte om jeg ikke skulle købe noget “for at gøre hjemmet personligt”. Jeg levede dog fint uden, og har langsomt fået fundet de ting, som jeg kan lide. Alligevel kom der også ting ind i hjemmet, som ikke længere passede ind eller ikke længere blev brugt (inklusive nogle gaver, som egentlig aldrig havde været i min stil, men som ikke kunne byttes). De blev ryddet ud, da jeg begyndte min minimalisme-rejse og fik brugt KonMari-metoden.  Efter at jeg er begyndt at tænke minimalistisk, tænker jeg endnu mere over hvad, der får lov til at komme ind i mit hjem, og der bliver også stadigvæk ryddet ud i det overflødige. Og så bliver jeg klogere på det der med personlig nips: Et stort 150×150 cm maleri (som var en af de gaver, der aldrig havde sagt mig noget) blev f.eks. skiftet ud med flere små 10×15 cm og 13×18 familiefotos i rammer stillet på en hylde –  og det gør jeg ikke igen, da det tog meget mere tid, at støve af, og jeg så hellere vil hænge dem op på væggen (og støve dem af der), end at skulle rykke rundt på rammerne på hylden hver gang, der gøres rent. Så med andre ord: Når det gælder ting, så skal det enten være nødvendige ting eller ting der giver mig glæde (og så skal det ikke være alt for besværligt at holde pænt). Samtidigt skal det være langtidsholdbart af god kvalitet – og på det senere er jeg begyndt at tænke mere over, om det også er bæredygtigt f.eks. ved at have den rette miljømærkning. På den måde undgår jeg unødigt overforbrug.

Bøger: Jeg elsker bøger! Alligevel har jeg kun fire hylder med bøger, som jeg har samlet gennem tiden – for jeg er nemlig storforbruger af biblioteket. I årets første 8 måneder har jeg  f.eks. lånt over 20 bøger med hjem, samt brugt mange af bibliotekets andre services f.eks. online tjenester til film, magasiner og e-bøger.

Batterier: De fleste hjem har ting, som skal bruge batterier. Jeg vælger så vidt muligt genopladelige batterier fremfor batterier, der ikke kan genoplades.

Når det skal være lidt festligt: Mange bruger nok meget af det samme julepynt år efter år, men jeg gør faktisk det samme i forhold til pynt til nytår og fødselsdag. På den måde undgår jeg en masse engangspynt.

Særligt i køkkenet

Madopbevaring: Som jeg tidligere har skrevet, så tænker jeg over, hvilken emballage, der er om madvarerne, men også derhjemme prøver jeg at undgå engangsemballage. Mine skåle har genanvendelige låg, og jeg bruger også tallerkener meget som låg – f.eks. når tærtefadet med resten af tærten skal i køleskabet. Derudover har jeg en del genanvendelige bøtter, som bruges til såvel madrester som opbevaring af tørvarer og til når jeg skal fryse mindre portioner ned af f.eks. brød, kød eller grønt. Madkasser kan også bruges fremfor stanniol, husholdningsfilm, frostposer og madpapir  – men eftersom jeg ikke har en madkasse, så bruger jeg bare en af mine genanvendelige bøtter.

Te og kaffe: Jeg køber helst te i løsvægt, og bruger så min tesi eller mit teæg, når teen skal brygges. For mig er der ingen grund til at købe te pakket i individuelle engangs-teposer – men jeg har dog også te i teposer derhjemme, som jeg f.eks. har fået i gave. Kaffe drikker jeg ikke selv, men når der kommer gæster, der drikker kaffe, så brygger jeg det i en stempelkande. Jeg har simpelthen aldrig forstået idéen med kaffemaskiner, hvor hver enkelt kop efterlader et spor i form af en metalkapsel.

Bagepapir: Jeg bruger kun sjældent bagepapir – og når jeg gør, så er det ofte min genanvendelige silikonemåtte, der bruges. I stedet så drysser jeg mel, havregryn eller lignende på bagepladen, når der skal bages. Og skal jeg bruge bradepanden til mad, så kan den smørres på samme måde som et fad.

Køkkenrulle, servietter og lignende: Jeg har aldrig rigtigt brugt køkkenrulle – faktisk har jeg vist kun købt 3 pakker køkkenrulle til sammen i alle de +12 år jeg har boet hjemmefra – og jeg har stadigvæk nogle ruller tilbage. I stedet bruger jeg genanvendelige klude til at tørre op og af med. Nogle bruger også køkkenrulle i stedet for servietter, men der vasker jeg nu bare hænder igen efter maden eller bruger et viskestykke. Jeg har dog en tanke om, at jeg på et tidspunkt skal have rigtige stofservietter, som kan bruges. På samme måde vil jeg gerne udskifte engangs-lommetørklæder med nogle i stof – som jeg alligevel har hørt er mindre kradse ved huden, når man er syg og pudser næse hele tiden.

Rengøring

Rengøringsmidler: Jeg bruger reelt set kun få rengøringsmidler: Støv tørres af med støvklude, og skal overfladerne tørres bedre af end det, så kommer jeg lidt opvaskemiddel (der både er miljømærket og astma- og allergivenligt) i en lille spand med vand, som så kan bruges på alle overflader. Vand med opvaskemiddel er også nok til pudsning af briller, spejle og vinduer (dog tilføjer jeg nogen gange lidt salmiakspiritus, når der skal pudses spejle og vinduer). Når jeg – efter at have fejet eller støvsuget – vasker gulve, er opvaskemidlet byttet ud med miljømærket universalrengøringsmiddel. Vand med universalrengøringsmiddel bruger jeg også, når fliserne på badeværelset skal vaskes over. Derudover har jeg miljømærket toiletrens, og eddike eller eddikesyre til at klare afkalkning – dog klares afkalkningen af vaskemaskinen med hexofosfat, da vaskemaskinen ikke har så godt af syren. Jeg har vist også lidt brun sæbe, som er blevet brugt til at rengøre ovnen, men ellers var det vist alle mine rengøringsmidler.

Når tingene ikke længere skal bruges

Genbrug: Enkelte ting får jeg solgt, men ellers donerer jeg alt brugbart til Røde Kors. Jeg går meget ind for genbrug – om end jeg er bedre til at donere til genbrug, end jeg er til at købe genbrug. Dog prøvede jeg lige mit første byttemarked her i weekenden, og der kom jeg da hjem med to bøger og en enkelt bluse. Bøgerne får kun lov til at blive i hjemmet ind til de er læst, og blusen er jeg ikke helt overbevist om endnu (den kunne først prøves på derhjemme) – men uanset hvad, så har jeg da fået startet lidt på det med at finde ting fra genbrug, og jeg kom selv af med 10 kg. tøj og ting.

Affaldssortering: Jeg er privilegeret at bo i en kommune, der har gjort affaldssortering nemt – og det benytter jeg mig af. I lejligheden har jeg en kurv til papir, en spand til madaffald, en spand til restaffald, en pose af genanvendt emballage til plastik (både hård og blød plast), en genanvendelig pose “alt det andet” (pap, batterier, farligt affald og så videre), der sorteres i gården. Større ting (småt brændbart, elektronik affald med videre) går jeg direkte ned i gårdens affaldsrum med. Affaldssortering er derfor helt naturligt for mig – og det er noget, som jeg lægger mærke til mangler, når jeg f.eks. er hos min kæreste, der bor i en anden kommune (jeg har dog fået påvirket ham til at affaldssortere det, som han kan – og nu er han faktisk begyndt at lægge mærke til, når naboerne f.eks. ikke bruger papcontaineren, når de burde).

Læs mere

I denne lille mini-serie har jeg skrevet fire blogindlæg om bæredygtige vaner: Første indlæg var om bæredygtige vaner på farten, derefter om bæredygtige vaner i boligens opbygning, så kom et indlæg om bæredygtige vaner derhjemme  og til sidst indlægget om de helt personlige bæredygtige vaner.

Der er også meget inspiration at hente på internettet. Personligt bliver jeg allermest inspirereret på Facebook-gruppen Minimalisme og købestop, som jeg har set flere kalde verdens bedste gruppe (og jeg er helt enig! – stemningen og hjælpsomheden er så stor derinde). Den er oprettet af Jane, som også har sin egen blog ProjectHandmade, hvor hun bl.a.  deler ugentlige “Frugal Friday” tips om, hvad hun og hendes familie selv gør for at spare penge, tid og miljøet for overforbrug.

Idéen om at dele ugentlige opdateringer om at downsize, stoppe madspild eller spare er også brugt af Linda fra bloggen Blogsbjerg, der i hvert fald her i 2018 har blogserien “M18, uge XX”.

Vil du have endnu flere idéer til at leve bæredygtigt, så kan jeg desuden anbefale at læse Calina Leonhardts blog NeoHippie eller hendes bog Bæredygtig Livsstil.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.