Bæredygtige vaner – Helt personligt


Indeholder reklamelinks

Introduktion

Efter at være blevet opmærksom på Earth Overshoot Day, fik jeg lyst til at lave en status over nogle af de ting, som jeg selv gør for at leve mere bæredygtigt og undgå unødigt overforbrug. Mange af tingene er ret nemme at implementere – så jeg håber, at listen kan give inspiration til andre.

Tøj og sko

I garderoben: Indrømmet: Jeg er ikke så god til at købe genbrug, hvilket ellers er det allermest bæredygtige. Og det på trods af, at jeg har været formand for en Røde Kors afdeling med en genbrugsbutik. Jeg kan godt lide tanken om genbrug, og har da også nogle enkelte stykker tøj fra genbrugsbutikken og det byttemarked, som jeg besøgte tidligere på måneden (mit første byttemarked). Men jeg synes det er svært – måske fordi jeg aldrig har været den store shopper, og derfor ikke kan overskue bunkerne og stativerne med det meget forskellige tøj, hvoraf det jeg kan lide ikke nødvendigvis er i min størrelse. Så er jeg bedre til at købe nyt fra de steder, hvor jeg ved, at der er tøj, som jeg kan lide i min størrelse. Til gengæld er jeg også ret god til at slide tøjet op – og jeg reparerer gerne tøjet, hvis jeg kan, ligesom jeg har lavet mindre ændringer f.eks. flyttet knapperne på en jakke for at kunne bruge den trods størrelseskift. På samme måde sørger jeg for, at jeg med jævnlige mellemrum plejer mine sko og – hvis det er nødvendigt – tager dem forbi en skomager. I forbindelse med minimering af min garderobe med KonMari-metoden og i forbindelse med størrelseskift har jeg dog også doneret tøj og sko til Røde Kors (sammen med det slidte og hullede tøj, som Røde Kors også kan bruge, og som derfor også altid bliver doneret, når det er for slidt til brug).

Vasketøj: Er der pletter på tøjet behandler jeg altid tøjet med neutral, klar opvaskemiddel – det fjerne stort set alle pletter, og det er sjældent at skrappere midler er nødvendige. Lugter tøjet kan jeg godt forbehandle tøjet med Rodalon, som fjerner svedlugt og gør at tøjet kan bruges igen. Til almindelige vask af tøj  er jeg begyndt at bruge enzymholdigt, neutralt og miljømærket vaskepulver, der kommer i papæsker (det er en mere bæredygtig løsning end flydende vaskemiddel i plastikflasker og egentlig også billigere, da der er til flere vaske i en pakke). Jeg har aldrig brugt sæbenødder eller vaskeæg, da sæbenødderne ikke vasker bedre end vand og vaskeæggene (der jo er omgivet af plastik) alligevel ikke vasker bedre end almindeligt vaskepulver jf. denne test fra svenske Råd & Rön (der, så vidt jeg ved, svarer til det danske Forbrugerrådet Tænk).

Personlig pleje

Sæbe og shampoo: Jeg bruger stadigvæk både sæbe og shampoo – men jeg vælger altid det, der er mærket med mindst et af miljømærkerne: Svanemærket eller EU-Blomsten (samt for min egen skyld: Astma- og Allergimærket). Sæbe og shampoo køber jeg gerne i størst mulige beholdere – noget som jeg egentlig tog med mig hjemmefra, da jeg er ud af en stor familie, og vidste at produkterne har god holdbarhed, men som jeg nu også tænker som mere bæredygtigt, da jeg på den måde sparer emballage. Selv håndsæben køber jeg i beholdere på mindst 1 liter, og så hælder jeg over på sæbeholderne på henholdsvis badeværelset og i køkkenet. Særligt i forhold til shampoo og balsam: Jeg vasker efterhånden kun hår efter svømmehallen hver / hver anden uge, men kan ellers undvære i omkring 4 uger uden problemer. Balsam har jeg altid kun brugt en brøkdel af de gange, hvor jeg vasker hår – og efter at jeg skar ned for shampooen har jeg endnu mindre brug for det end før, da mit hår nu er naturlig blødt. Jeg erstatter nogle gange balsammen med med en hårkur i stedet.

Cremer: Jeg bruger nærmest ikke cremer overhovedet. Den mest brugte creme herhjemme er solcremen – og det bruges mest på ferier eller på en fridag hvor vejret er godt nok til, at jeg er meget ude i solskin. Derudover kan jeg godt bruge en god håndcreme om vinteren, men ellers er det begrænset hvor meget fugt, som min krop har brug for at få tilført. En gang i mellem kan jeg dog godt forkæle mig selv til blødere hud ved at bruge  babyolie i forbindelse med et bad.

Deodorant og parfume: Jeg bruger en neutral deodorant, der er miljømærket. Min mor har parfumeallergi, og selvom jeg ikke er ramt af allergi, så har det gjort mig opmærksom på at undgå parfume. Jeg bruger derfor ikke parfume hver dag, og når jeg bruger det, sprøjter jeg det som regel på tøjet, så min hud ikke kommer i direkte kontakt med parfumen.

Makeup og neglelak: Jeg har aldrig rigtig brugt makeup og neglelak. Kun da jeg som helt ung gik til makeup/foto/fashion på den lokale ungdomsskole (hvor jeg dog mest var optaget af foto-delen), og så til nogle (men ikke alle) gymnasiefester. Derfor endte al min makeup med at blive doneret væk – primært til de Ungdommens Røde Kors aktiviteter, som jeg var frivillig på f.eks. min ferielejr. Jeg må dog indrømme, at jeg inden for det sidste år har købt lidt makeup og neglelak, da min kæreste gerne ville se mig med makeup, og jeg gerne ville glæde ham til hans fødselsdag og da vi senere på sommeren skulle til bryllup. Han har nu set mig med makeup hele to gange i år.

Vat og vatpinde: Jeg har lidt vatrondeller og vatpinde liggende, men bruger dem stort set ikke. De blev brugt, da jeg skulle rette på og senere fjerne makeup, men når lageret af vatrondeller er brugt op, vil jeg nok  lave genanvendelige stofrondeller, der kan bruges i stedet for engangs-vatrondellerne. Vatpindende (som er dem uden plastik) er ok til at rette øjenmakeup, men jeg bruger dem ikke rigtigt til at rense øre med, da det ikke er sundt for øret. Skal man endelig bruge en ørerensning, så er det bedre, at bruge en øresprøjte, som kan skylle øret. Personligt bruger jeg det dog ikke.

Hårfjerning: Jeg bruger en epilator til hårfjerning suppleret op med en skraber, hvor kun hovedet skiftes. Barberbladene holder sig bedst skarpe ved at blive tørret af i håndklædet, hvis man f.eks. har brugt det i badet. Og jeg prøver at passe godt på barberbladet, så det ikke skal skiftes så tit. Barberskum har jeg aldrig brugt.

Menstruation: Personligt er jeg ret glad for at bruge en menstruationskop. Det er meget mere behageligt end tamponer, og gør bind overflødige. Jeg kan dog godt lide at bruge bind som back-up og nogle gange på de lette dage næsten uden blødning. Som noget helt nyt har jeg netop i denne måned investeret i stofbind, som kan bruges i stedet for de almindelige engangs-bind. Ved at skifte fra tamponer og bind til menstruationskop og stofbind, sparer jeg miljøet for en hel masse plastik og engangsbrug (og som en ekstra bonus er de genanvendelige løsninger meget billigere i længden).

Andet

Briller og kontaktlinser: Jeg er nærsynet i høj grad og kan derfor ikke undvære hjælp til at korrigere synet. Jeg bruger ofte briller, men har også kontaktlinser som jeg f.eks. bruger i svømmehallen. Jeg har dog altid købt månedslinser, som kan bruges i længere tid og kræver mindre affald end endagslinser. Fordi jeg er så nærsynet som jeg er har jeg også overvejet en øjenoperation (som vist nok er gratis, når synet er så dårligt som mit), men det er faktisk først for nyligt at min styrke er blevet så stabil, at en operation kan være en mulighed – så nu skal jeg bare overveje, om jeg tør en laseroperation eller ej.

Læs mere

I denne lille mini-serie har jeg skrevet fire blogindlæg om bæredygtige vaner: Første indlæg var om bæredygtige vaner på farten, derefter om bæredygtige vaner i boligens opbygning, så kom et indlæg om bæredygtige vaner derhjemme  og til sidst indlægget om de helt personlige bæredygtige vaner.

Der er også meget inspiration at hente på internettet. Personligt bliver jeg allermest inspirereret på Facebook-gruppen Minimalisme og købestop, som jeg har set flere kalde verdens bedste gruppe (og jeg er helt enig! – stemningen og hjælpsomheden er så stor derinde). Den er oprettet af Jane, som også har sin egen blog ProjectHandmade, hvor hun bl.a.  deler ugentlige “Frugal Friday” tips om, hvad hun og hendes familie selv gør for at spare penge, tid og miljøet for overforbrug.

Idéen om at dele ugentlige opdateringer om at downsize, stoppe madspild eller spare er også brugt af Linda fra bloggen Blogsbjerg, der i hvert fald her i 2018 har blogserien “M18, uge XX”.

Vil du have endnu flere idéer til at leve bæredygtigt, så kan jeg desuden anbefale at læse Calina Leonhardts blog NeoHippie eller hendes bog Bæredygtig Livsstil.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.