Earth Overshoot Day #MoveTheDate


Earth Overshoot Day

I går, onsdag d. 1. august 2018, var det Earth Overshoot Day. Earth Overshoot Day er den dag, hvor verdens befolkning har brugt de ressourcer, der kan gendannes på et år på Jorden. Med andre ord: Resten af året, bruger vi flere ressourcer, end vi har!

Desværre er vi danskere nogle af de værste (over-)forbrugere af jordens ressourcer. For Danmark er på den meget lidt eftertragtede 9. plads over verdens lande, der forbruger mest – og levede hele verdens befolkning som danskerne, så ville Earth Overshoot Day allerede falde d. 28. marts i år:

Globalt set forbruger verdens befolkning som om, at der var 1,7 jordklode til rådighed. Danmark ligger betragteligt over det europæiske gennemsnit på 2,8 jordkloder: Danskernes forbrug vil nemlig kræve hele 3,6 jordkloder.

3,6 JORDKLODER!

Det er meget – også alt for meget!

Noget må der gøres! Både fra forskere, der kan opfinde nye, mere bæredygtige løsninger. Producenterne, som kan producere varer på en mere bæredygtig måde. Og fra os forbrugere, der kan gå efter et smartere forbrugsmønster, når vi vælger hvor meget vi køber (minimeret forbrug eller ej?), hvad vi køber (bæredygtige varer eller ej?) og hvor vi køber fra (lokal producent eller ej? bæredygtig producent eller ej?).

Hvad er problemet?

Problemet er, at vores forbrug af ressourcer er stigende. Særligt i den udviklede del af verden. Derfor falder Earth Overshoot Day tidligere nu end nogensinde før – eller i hvert fald siden 1969, hvor beregningerne går tilbage til:

I de første år, hvor man lavede beregningerne, lå Earth Overshoot Day i slutningen af december. Og ideelt set skal vi jo gerne tilbage dertil, hvor klodens ressourcer som minimum kan genoprette sig i takt med, at vi forbruger ressourcerne. Det vil sige, at vi jo gerne skal opnå – ved smartere løsninger og bæredygtige produktions- og forbrugsmønstre – at Earth Overshoot Day igen kommer til at ligge i slutningen af december, eller endnu bedre: først falder året efter eller senere endnu.

Det positive ved ovenstående graf er dog, at den viser, at forbruget – trods den generelle tendens til stigning – i nogle år er faldet. Den faldt f.eks. i start 1980’erne i flere år i træk, og senest i forbindelse med finanskrisen i 2008 skete der igen et fald.

Så vi kan gøre noget!

Hvordan ser det ud med eget forbrug?

Global Footprint Network har lavet en beregner, der kan udregne din personlige Earth Overshoot Day ud fra dit forbrug. Prøv den! Det er interessant, at gennemgå de forskellige spørgsmål – og husk at trykke “Add details to improve accuracy” hvis muligt, da det gør en forskel for beregningen, hvordan forbruget er fordelt. Og resultatet er selvfølgelig også interessant.

Personligt synes jeg egentlig selv, at jeg tænker over ikke at overforbruge. Dels fordi jeg altid har været sparsommelig og nøjsom med mine midler. Og særligt efter, at jeg blev interesseret i minimalisme og ved hjælp af  oprydningsmetoden KonMari begyndte at se på, hvilke ting, som jeg egentlig gerne ville have i mit liv.

Men lad os se, hvad beregneren kom frem til for et resultat for mit forbrug i år:

Hvis alle levede som mig, så ville der skulle bruges 2,5 jordkloder til at dække det årlige forbrug. Det er bedre end danskernes gennemsnit på 3,6, og det er bedre end det europæiske gennemsnit på 2,8. Men det er stadigvæk ikke godt nok.

Selvom jeg hverken er klimaforkæmper eller bæredygtigheds-entusiast til daglig (bæredygtigheden var i hvert fald ikke min motivation for at blive minimalist), så kan jeg også gøre mere for at Jordens ressourcer ikke bliver overforbrugt.

Imidlertid ved jeg også, at mit forbrug i år (som var det jeg tog udgangspunkt i) har været højere end normalt. F.eks. var jeg fire uger i Japan, og flyrejser er noget af det allermindst bæredygtige, som man kan foretage sig. Jeg prøvede for sjov at fjerne de lange flyrejser (ikke alle flyrejser – jeg tillod mig stadigvæk 6 timers flyvetid på et år), og wupti var mit forbrug nede på 1,8 jordkloder.  Så det betyder meget!

Samtidigt må jeg også huske at glæde mig over, at jeg (selv med flyrejsen til Japan) allerede forbruger meget mindre end mange andre. Og kan jeg – med min måde at gøre det på og mine fortællinger her på bloggen – inspirere andre danskere / forbrugere i den udviklede verden til at leve lidt mere bæredygtigt, så vil det også kunne hjælpe på det samlede billede.

Hvordan ser dit forbrug ud, hvis du prøver beregneren?

Måske vi SAMMEN kan hjælpe hinanden til, at det samlede overforbrug mindskes. Det håber jeg!

Læs mere om Earth Overshoot Day

Du kan læse mere om Earth Overshoot Day her og her. Begge steder kan du også finde et link til beregneren, der kan udregne din personlige Earth Overshoot Day ud fra dit forbrug.

Bevægelsen bruger også hashtagget #MoveTheDate.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.