Fertilitetstjek


Kender du Fertilitetsrådgivningen?

Som jeg fik afsløret i sidste uges indlæg, har min kæreste og jeg fundet ud af, at vi skal i reagensglasbehandling for at få børn. Ikke fordi vi har prøvet på at få børn endnu – så længe har vi ikke været sammen, og vi er endnu ikke flyttet sammen. Vi ved det, fordi vi har været forbi Fertilitetsrådgivningen.

Allerede for mange år siden, læste jeg om Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet, hvor enlige og par kunne komme forbi, for at få tjekket fertiliteten. Jeg gerne ville vide, hvor min kæreste og jeg ville stå, når vi på et tidspunkt skulle til at tale om børn (og hvor lang tid vi havde at løbe på før jeg f.eks. løb tør for ægceller). Derfor fik jeg ret tidligt i forholdet overtalt min kæreste til, at vi skulle tage imod rådgivningstilbuddet.

Da jeg så undersøgte sagerne, kunne jeg se, at der i mellemtiden også var åbnet for fertilitetsrådgivning på Herlev Hospital. Og da Fertilitetsrådgivningen på Herlev Hospital havde kortest ventetid, endte vi med at bestille tid her.

Fertilitetsrådgivningen blev startet som led i et EU forskningsprojekt, som har til formål at begrænse barnløshed. Men det er altså også til glæde for alle os, som bare gerne vil have en status.

Hvordan foregik det?

Inden aftalen skulle både min kæreste og jeg udfylde nogle spørgeskemaer, og min kæreste skulle aflevere en sædprøve. Til selve aftalen skulle jeg måles og vejes  samt have en gynækologisk undersøgelse. Og så blev vi begge spurgt, om vi ville aflevere en blodprøve til forskningsprojektet. Efter undersøgelserne fik vi så rådgivning af en fertilitetslæge.

Da vores resultater viste, at vi højst sandsynlig kun kan få børn ved hjælp af reagensglasbehandling, rådgav lægen også om, at vi – når vi var parate til at få børn – skulle gå direkte til lægen og få en henvisning til fertilitetsbehandling. Derfor behøver vi ikke først at prøve i et år på at få børn, sådan som det ellers er reglen, for par i vores aldersgruppe.

Selvfølgelig er det i situationen en svær besked at få. Reagensglasbehandling kan være en rigtig hård omgang med hormonkure og ægudtagning. Men samtidigt var jeg glad for at vide besked.

Når jeg læste på nettet, kunne jeg læse mange historier om par, der først havde forsøgt i over et år, da de fik beskeden. Sikkert et større chok, når man allerede har prøvet så længe og håbet forgæves på en graviditet måned efter måned. Og når de så bagefter skulle vente yderligere et år på udredning og hjælp til reagensglasbehandling. Ventetiderne afhænger selvfølgelig af, hvilket hospital, man får en henvisning til – men i Region H er den ret lang for fertilitetsbehandling.

Der fik vi beskeden så tidligt i forholdet, at vi aldrig har prøvet at håbe forgæves og de månedlige skuffelser. Og når vi på et tidspunkt skal have børn, kan vi være forudseende og få henvisningen i god tid inden vi faktisk ønsker at gå i gang med projekt børn.

Hvis du endnu ikke har børn og også vil have vished, så kan jeg bestemt anbefale en tur forbi Fertilitetsrådgivningen. Der er fertilitetsrådgivning flere steder i landet.

 

 


2 meninger om “Fertilitetstjek”

  1. Mit råd til jer er at komme i gang. Hellere en dag for tidligt end en dag for sent. Jeg fik at vide af fertilitetsrådgivningen, at jeg ikke havde nogen problemer med at blive gravid, og det ville gå nemt. Som 32-årig fik jeg alligevel ovenstående råd. Det er jeg taknemmelig for i dag, for 1 år gik med ventetid og udredning og 3 års behandlinger fulgte derefter, indtil jeg blev gravid. Det var hårdt.
    På den anden side sker der masser af mirakler, så måske ender I alligevel med at blive gravide på den naturlige måde.

    1. Hej Pia, Tak for din kommentar. Jeg er helt enig – og har også overtalt kæresten til at få en henvisning, således at vi kan gå i gang med de mange ugers ventetid der er på udredning og behandling i Region H. Vi kommer dog ind i en travl periode med husombygning og bryllup, så vi er også enige om, at selve behandlingen først skal gå i gang, når stressen fra disse begivenheder har lagt sig. Tror fertilitetsbehandling oven i alt det andet vil blive for meget – og at chancen for succes i en stresset periode er lille. For vi håber jo på at det lykkedes med tiden. Og jeg er glad for at høre, at det lykkedes for jer 🙂 Mange hilsner, Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.