Hvad er minimalisme?

Coffee and a laptop in bed

Hvordan definerer man minimalisme?

Der er, så vidt jeg ved, ikke en fast definition af minimalisme. Indenfor minimalisme er der dog en fælles forståelse for, at minimalisme ikke betyder, at du kun må eje X antal ting. Det er heller ikke et spørgsmål om, at du ikke må eje et TV, en computer, en bil eller andre specifikke luksusting.  Jo, nogle minimalister opsætter sådanne regler for sig selv, men det er langt fra alle.

“Minimalism is not that you should own nothing. But that nothing should own you.” – unknown author

Som jeg har beskrevet her, begyndte min rejse mod minimalisme med et behov for at få ryddet ud i mine ting. Men nu er det blevet til så meget mere end det.

Minimalisme handlerfor mig om følgende: Minimalisme gør mig bevidst om, kun at omgive mig med de ting, der giver mig værdi. Ting er smidt ud, og jeg skal derfor ikke længere bruge tid på at rydde op i dem eller gøre rent omkring dem. I det hele taget frigiver minimalisme tid, fordi jeg ikke længere skal tage mig af de ting, som er ligegyldige for mig. Ikke bare fysiske ting, men også ligegyldige ting i kalenderen eller som har fyldt mine tanker. Minimalisme lærer mig at prioritere og vælge til/fra indenfor alle områder af livet – selvom det kan være svært. Minimalisme er en personlig rejse. En rejse, der lader mig fokusere på, hvad der giver mig glæde og værdi i livet. En rejse, der gør mig mere bevist. En rejse, der langt fra er slut.

“Minimalism is a tool to rid yourself of life’s excess in favor of focusing on what’s important—so you can find happiness, fulfillment, and freedom.” – The Minimalists

Jeg har dog også lært, at der er lige så mange forskellige måder at være minimalist på, som der er minimalister. Og der er mange forskellige grunde til at vælge minimalisme.

Nogle vælger en minimalistisk livsstil for at kunne bo enkelt uden rod. Nogle for at bo småt (f.eks. Tiny Living) – eller for at bo ud af en kuffert imens verden opleves. Andre har mere fokus på bæredygtighed ved at gå op i genbrug eller ved at bruge så få af naturens ressourcer som muligt (f.eks. Zero Waste tankegangen). Andre igen har fået øjnene op for minimalismen fordi de ønsker mere ro i livet og fokus på, hvordan de anvender deres tid og/eller penge.

Men hvor alle minimalister begynder deres minimalist-rejse fra forskellige udgangspunkter, så har vi minimalismen til fælles. Og er man først inde i de forskellige online fælleskaber, så er det næsten umuligt ikke at blive inspireret af andres tilgange til minimalisme.

Så velkommen til minimalisme!

 

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.