Kærlighedens fem sprog


Indeholder reklamelinks

Har du hørt om kærlighedens fem sprog?

For mange år siden læste jeg Gary Chapmans bog om “Kærlighedens 5 sprog”. Ifølge Gary Chapman findes der fem forskellige kærlighedssprog, der dækker over fem forskellige måder at vise kærlighed på og tage imod kærlighed på. Selvom vi godt kan forstå alle sprogene, har vi alle ét af disse sprog som vores primære sprog – altså det sprog, som vi bedst forstår.

Den dag i dag bruger jeg stadigvæk min viden fra bogen. F.eks. talte jeg med min kæreste om kærlighedssprogene ret tidligt i vores forhold. Og det er faktisk kun et par uger siden, at vi igen havde en samtale om vores forskellige kærlighedssprog. Jeg bemærkede, at jeg manglede kærlighed på mit sprog, og min kæreste syntes, at han gjorde så meget for at vise kærlighed på sit sprog.

De fem kærlighedssprog er:

Anerkendende ord: For personer, hvis primære kærlighedssprog er anerkendende ord, vil det være afgørende at give og modtage anerkendende ord for at mærke kærligheden. Når det gælder ordene, er det selvfølgelig vigtigt, at man siger “jeg elsker dig” til hinanden – men også “tak”, ros og andre anerkendelser er vigtige.

Tid til hinanden: Personer med dette primære kærlighedssprog føler sig mest elsket, når man som par/familie bruger tiden sammen. Personen prioriterer også fællestiden højt, for det er sådan, at han/hun bedst viser kærlighed. Men det skal dog ikke være fællestid for hele familien hele tiden – det er mindst lige så vigtigt, at pleje parforholdet med kærestetid f.eks. en romantisk weekendtur.

Gaver: For personer med dette primære kærlighedssprog, er det vigtigt at give og få gaver, for at kunne mærke kærligheden. Det kan både være små og store gaver – og det betyder ikke altid så meget, om det er en dyr eller gratis gave, for det er tanken, der tæller.

Tjenester: Personer med dette primære kærlighedssprog gør meget ud af, at man i parforholdet / familien gør hinanden tjenester for at vise hinanden kærlighed. Det kan f.eks. være at ordne vasketøjet, lave aftensmaden, tage opvasken eller gå tur med hunden. Det gælder dog ikke bare de små opgaver i dagligdagen, men selvfølgelig også større tjenester. Ja, selv det blot at spørge “Hvad kan jeg hjælpe med?” kan vise mere kærlighed end et “Jeg elsker dig”.

Fysisk berøring: For personer, hvis primære kærlighedssprog er fysisk berøring, er kærlighed noget man giver og modtager ved at holde i hånd, nusse, kysse og kramme i familien. Og i parforholdet spiller seksuel nærhed også en stor rolle.

Hvor vigtige er de forskellige kærlighedssprog

Prøv at tænk lidt over, hvilke kærlighedssprog, der er vigtigst for dig? For din partner? For dine børn eller andre i nærmeste familie?

Selv har jeg to sprog, som jeg er næsten lige så god til, et jeg er ok til og to, der ikke betyder så meget for mig. Og det er lige netop et af de sprog, som jeg ikke er så god til, der er vigtigst for min kæreste. Derfor skal jeg tænke over, at jeg også viser ham kærlighed på det sprog, som han forstår – og på den måde øve mig i, at blive bedre til lige netop dette kærlighedssprog. Samtidigt er jeg også efterhånden blevet bedre til at se, at han viser mig kærlighed på sit eget kærlighedssprog. Det prøver jeg, at huske mig selv på, når jeg synes, at jeg mangler at få vist kærlighed på de sprog, som jeg selv bedst forstår.

Hvis du vil blive klogere på kærlighedssprogene, kan jeg varmt anbefale, at du selv læser  Gary Chapmans bog om “Kærlighedens 5 sprog”.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.