KonMari – Bøger


 Indeholder reklamelinks

KonMari af bøger

Efter du har ryddet ud i tøj-kategorien er det bøgernes tur jf. KonMari-metodens rækkefølge, som er nævnt i mit indlæg om, hvad du skal vide før du går i gang.

Find alle bøger frem

Igen starter du med, at samle alle dine bøger fra hele huset. Dette gælder selvfølgelig skønlitterære bøger og fagbøger (herunder studiebøger, hobbybøger, rejseguides og kogebøger). Men efter KonMari-metoden hører tidskrifter, magasiner og ugeblade også under kategorien bøger.

Jeg havde allerede flere år inden smidt alle gemte tidskrifter og magasiner ud, da jeg fandt ud af, at de artikler, som jeg ville gemme, også kunne læses online. I stedet havde jeg lavet et dokument, hvor jeg havde opdelt artiklerne efter emne og så linket til dem. Men ret beset viste det sig, at jeg aldrig rigtigt fik brugt dokumentet. I stedet søger jeg jo bare på emnet online, og så finder jeg en masse (også nyere) materiale ud over artiklen.

Selvom jeg er storforbruger af bibliotekets tilbud (og gerne bruger bibliotek.dk, hvis mit lokale bibliotek ikke har en bog), så havde jeg alligevel fået samlet mig en del bøger igennem årene:

Sortering af bøger

Ligesom med tøjet, begynder du at gennemgå bøgerne én ad gangen, for at finde ud af, om lige netop den bog giver dig glæde. Du skal ikke begynde at læse i bøgerne (for så får du fokus væk fra sorteringen), men blot tage hver enkel bog op til vurdering.

Ofte er det svært at skille sig af med bøger, som man måske gerne vil læse igen. Men vi læser vi bøger for at få en oplevelse, og når først en bog er læst, så er den allerede oplevet. Så medmindre bogen er en af dine ynglingsbøger, er sandsynligheden for, at den bliver læst igen meget lille.  Desuden: Hvis en bog ikke giver glæde nu, så får du den nok aldrig åbnet igen.

På samme måde mener Marie Kondo også, at du skal frasortere bøger, som du aldrig er blevet færdig med, eller som du aldrig har fået åbnet – for har du ikke udnyttet chancen for at læse dem endnu, så kommer du nok aldrig til det.

Frasorterede bøger

Det lykkedes mig at frasortere flere bøger:

Særligt studiebøgerne røg der en hel del af, da det er den eneste type bøger, som jeg altid har købt fremfor at låne dem på biblioteket. Jeg ved, at andre har sværere ved at skille sig af med studiebøger, men helt ærligt, så er det de færreste studiebøger, som jeg kommer til at slå op i igen. Derfor brugte gemte jeg kun studiebøger, hvor 1) jeg stadigvæk arbejder indenfor emnet, og 2) hvor lovgivningen ikke er ændret markant.

Nyere studiebøger kan du måske sælge på pensum.dk, men ellers kan det være ret svært at sælge bøger. Jeg valgte derfor, at give alle mine frasorterede bøger til den nærmeste Røde Kors møbelbutik.

Opbevaring af bøger, der giver glæde

Efter KonMari-metoden skal du generelt opbevare ting fra samme kategori sammen jf. mit tidligere indlæg. Men lige med bøger er der en undtagelse: Bøger, som du bruger et bestemt sted i huset, må du gerne opbevare der, hvor de bruges. F.eks. må du gerne opbevare dine kogebøger i køkkenet selvom resten af bøgerne står i stuen.

Der er efter KonMari-metoden ingen regler for, om du sorterer bøgerne efter type, farve eller forfatter. Det vigtige er bare, at de står op, så du ikke får lavet bunker af bøger, hvor de nederste bliver glemt jf. også mit tidligere indlæg.

Mine bogskabe kom til at se sådan her ud:

På grund af de nødvendige højder mellem hylderne, var der nogle enkelte bøger, der måtte ligge ned.

Personligt sorterede jeg bøgerne efter type:

  • En hylde med ordbøger, sangbøger o.lign.
  • En hylde med rejseguides og bøger, der har billeder/historier fra steder i verden, hvor jeg har boet eller været ofte.
  • To tomme hylder (der senere har fået nyt formål til fotografier).
  • En hobby-hylde med både hobby-ting og hobby-bøger.
  • To hylder med skønlitteratur for voksne.
  • En hylde med børne/ungdomsbøger.
  • En hylde med faglitteratur (jura/karriere).
  • En hylde (i køkkenet) med kogebøger.
Læs mere om KonMari-metoden

Dette indlæg er en del af en blogserie, hvor du kan  læse mere om KonMari-metoden:

Du kan også læse mere i en af Marie Kondos bøger. Jeg har læst både hendes første bog “The life-changing magic of tidying up” (på dansk: “Magisk Oprydning”) og hendes anden bog “Spark Joy” som biblioteksbøger. Den første bog er rigtig god til at introducere KonMari-metoden, men jeg synes, at hendes anden bog er mere praktisk anvendelig. Derfor endte jeg med, kun  at købe “Spark Joy”, da jeg ved, at det er den, som jeg vil vende tilbage til ved fremtidige KonMari-oprydninger. Du kan finde “Spark Joy” og Marie Kondos andre bøger her.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.