KonMari – Tøj (sortering)


Indeholder reklamelinks

De første erfaringer med KonMari: Tøjet

Som jeg tidligere har nævnt, så begyndte min første KonMari oprydning kort tid efter, at jeg havde været ansvarlig for min daværende arbejdsplads’ deltagelse i Røde Kors’ Smid Tøjet kampagne i april/maj 2016. Jeg havde derfor lige ryddet ud i tøjskabet for at donere til kampagnen (som faktisk lige er startet igen, nu hvor dette indlæg udgives).

Men det skulle vise sig, at jeg kunne rydde meget mere ud med KonMari-metoden..

Find alt frem fra tøj-kategorien

Inden du går i gang med din KonMari af tøjet, vil jeg anbefale, at du læser mit indlæg KonMari – Før du starter, hvis du ikke allerede har læst det.

Det første du herefter skal gøre, er at samle alt dit tøj fra hele huset (soveværelset, gangen, kælder/loft osv.). Efter KonMari-metoden hører tasker, sko og tilbehør også under kategorien tøj. Men har du ligesom mig kun lidt plads at samle det hele på, kan du godt dele det op i underkategorier. Selv samlede jeg alt det i stof først: Bluser, toppe, t-shirts, trøjer. blazerjakker, bukser, shorts, nederdele, kjoler, undertøj, strømper, strømpebukser, nattøj, badetøj, sportstøj, arbejdstøj (godt nok fra frivilligt arbejde, men alligevel), udklædningstøj, overtøj, vanter/huer og tørklæder. Derudover tog jeg også bælterne med i første omgang, da de har en nær sammenhæng med en del af tøjet. Sko og tasker ventede jeg med til lige efter tøjet, hvorimod smykker og håraccessories ventede helt til Komono kategorien, da det ikke er noget, som jeg går med til dagligt.

Når du samler den store bunke, er det en god idé allerede fra starten af, at ligge i tingene efter underkategori. Og hver gang du har tømt et rum for tøj, så tænk dig lige om en ekstra gang. Skulle være noget du har glemt at tage frem? Marie Kondos udgangspunkt er, at at hvis du har glemt noget (som ikke ligger til vask), så skal det smides ud, da det glemte tøj ikke giver glæde. Havde det givet glæde, så ville man jo nok have husket det.

Først når det hele er samlet, kan du se, HVOR meget du har. Forbered dig på et chok! Jeg har aldrig været den store tøjshopper – og alligevel fyldte tøjet hele stuegulvet:

Der var vist alligevel mere, der godt kunne gives til genbrug…

Sortering af tøjet

Derefter begynder du at gennemgå tøjet ét stykke tøj ad gangen, for at finde ud af, om lige netop det stykke tøj giver dig glæde. Du skal ikke prøve det på (for så får du fokus væk fra sorteringen), men blot tage hvert enkelt stykke tøj op til vurdering.

Marie Kondo anbefaler, at man starter med overdelene, da det skulle være lettere at føle, om tøjet giver dig glæde, når det er noget du bærer nærmere ved dit hjerte.

I starten kan det være ret svært. Hvornår giver noget glæde? Men Marie Kondo har en øvelse, der kan gøre det nemmere: Du begynder ved, at udvælge de tre stykker tøj i bunken, der giver dig allermest glæde – og du har kun 3 minutter til at bestemme, hvad det skal være! Ved at udvælge ynglingstøjet, finder du ud af, hvordan glæde føles.

“The best way to identify what does or doesn’t bring you joy is to compare” – Marie Kondo

For Marie Kondo er det alene glæden, der gælder. I den forbindelse fortæller hun, at hun ofte har kunder, der under sorteringen finder en ting og spørger: “Denne ting giver mig egentlig ikke glæde, men jeg har brug for den, har jeg ikke?”. I de tilfælde svarer hun altid “Hvis det ikke giver glæde, så sorter det fra”. Hvis kunden så siger ok, så er det fint. Men ofte sker det, at kunden protesterer og siger “Nej vent, jeg har jo brug for den” eller noget i den stil – og så opfordrer Marie Kondo dem altid til at beholde tingen. Det er nemlig en vigtig pointe, at tøj og andre ting også kan give glæde alene på baggrund af deres praktiske værdi.

“For essential things that don’t bring you joy, look at what they do for you” – Marie Kondo

Synes du stadigvæk, at det er svært at afgøre, om tøjet giver glæde, kan du eventuelt stille dig selv disse spørgsmål:

  • Er det i god stand? Hullet og slidt tøj bør altid sorteres fra.
  • Kan jeg passe det? Hvis ikke, vil det ofte være knyttet til negative følelser (“dengang jeg vejede så meget” eller omvendt “bare jeg igen vejede så lidt som dengang”)
  • Går jeg faktisk med tøjet? Hvis ikke, så er det nok fordi du har andre ting, som du bedre kan lide og dermed giver dig mere glæde (medmindre det er knyttet til særlige begivenheder som f.eks. gallakjoler).
  • Føler jeg mig tilpas i tøjet, når jeg har det på? Hvis ikke, så er det også noget, der skal sorteres fra.
Frasorteret tøj

Når du gennemgår tøjet for glæde, er der kun to muligheder: Behold eller sorter fra. I følge Marie Kondo er det ikke en mulighed, at degradere tøj til hyggetøj/hjemmetøj – for så vil du hurtigt få gemt alt for meget tøj, som du egentlig ikke er glad for. Hjemmet er der, hvor du skal føle dig bedst tilpas, og derfor skal hyggetøj/hjemmetøj være behageligt tøj, som er køb til formålet og som giver dig glæde.

“There are only two choices: keep it or chuck it. And if you’re going to keep it, make sure to take care of it” – Marie Kondo

Selv var jeg i den situation, at jeg var ved at skifte tøjstil, da jeg gennemgik tøjet første gang. Derfor var der stadigvæk meget af mit “gamle” tøj, der gav mig glæde, samtidigt med, at jeg havde nyt tøj, der også gav mig glæde. Det lykkedes mig godt nok, at sortere en del tøj fra, men jeg besluttede alligevel, at jeg ½-1 år senere skulle sortere tøjet igen. Og da jeg KonMari’ede mit tøj igen, blev der igen sorteret en stor bunke fra.

Her kan du se, hvor meget jeg fik sorteret fra henholdsvis første og anden gang jeg sorterede ud i tøjet efter KonMari-metoden:

Imellem de to KonMari sorteringsgange, var der også blevet frasorteret noget tøj – for ved at bruge KonMari-metoden i resten af hjemmet, så var jeg generelt blevet bedre til at sortere fra .

Læs mere om KonMari-metoden

Dette indlæg er en del af en blogserie, hvor du kan  læse mere om KonMari-metoden:

Du kan også læse mere i en af Marie Kondos bøger. Jeg har læst både hendes første bog “The life-changing magic of tidying up” (på dansk: “Magisk Oprydning”) og hendes anden bog “Spark Joy” som biblioteksbøger. Den første bog er rigtig god til at introducere KonMari-metoden, men jeg synes, at hendes anden bog er mere praktisk anvendelig. Derfor endte jeg med, kun  at købe “Spark Joy”, da jeg ved, at det er den, som jeg vil vende tilbage til ved fremtidige KonMari-oprydninger. Du kan finde “Spark Joy” og Marie Kondos andre bøger her.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.