Menstruationskoppen


Mine erfaringer

Jeg opdagede menstruationskoppen tilbage i 2012. Jeg nåede dog ikke at bruge den særligt længe, før det kom frem, at kvinder med spiral, der har anvendt menstruationskop, har oplevet, at spiralens placering i livmoderen har flyttet sig jf. Sundhedsstyrelsen. Og jeg havde bestemt ikke lyst til at min spiral skulle rykke sig! Dels ville jeg gerne være sikker på, at præventionen virkede som den skulle. Og dels så kunne jeg ikke lide tanken om, at min livmoder i værste fald kunne blive beskadiget, da jeg endnu ikke har fået de børn, som jeg gerne vil have.

Jeg stoppede derfor med at bruge min menstruationskop igen – i hvert fald så længe, at jeg fortsat havde spiral. Men da jeg fik fjernet min spiral var jeg straks klar på at bruge menstruationskoppen igen – for jeg synes, at det er meget rarere end tamponer og bind. Det virker på en eller anden måde renere, og så er det en klar fordel at den ikke skal tømmes så ofte som henholdsvis en tampon eller et bind skal skiftes (uanset hvor sugende en tampon eller et bind jeg købte).

Selvfølgelig er der en tilvænningsperiode, når man begynder på menstruationskoppen. Man skal lære at folde den, for at indsætte den korrekt – det er forholdsvist nemt, og man kan finde flere videoer med hvordan man gør. Man skal lære tricket med, hvordan man får den ud igen – her kan man også finde instruktioner på internettet, og nogle gange er det nemt, men andre gange var den (hos mig fordi min livmoderhals sidder højt) flyttet sig så langt op, at den var svær at få fat i. Og man skal finde ud af hvilken menstruationskop, der er den rigtige for en – mange skal prøve nogle stykker før man finder den, der passer bedst til lige netop ens krop. Sidst – men ikke mindst, for det er ret vigtigt! – skal man lære at rengøre og sterilisere sin menstruationskop, så den er sikker at bruge.

For mig har det begge gange (i 2012 og da jeg droppede spiralen) taget i hvert fald 3 omgange menstruation, før jeg helt havde vænnet mig til at bruge menstruationskoppen. Og så er jeg nu blevet overbevist om, at min første menstruationskop (den eneste jeg har prøvet) ikke er den helt rigtige til min krop, og derfor har jeg for nyligt købt to nye hjem (en stor og en lille). Når man er vant til menstruationskop, er det ikke svært at skifte, men de kan dog godt opføre sig lidt anderledes f.eks. i forhold til hvor nemt de folder sig ud.

Samtidigt købte jeg også stofbind, for jeg kan bedst lide at have backup af bind. Jeg har nemlig oplevet at bløde igennem, hvis ikke menstruationskoppen ikke har siddet helt rigtigt – og hver gang har jeg egentlig godt vidst at den ikke sad helt rigtigt, men bare ikke kunnet få den til at makke ret. Men eftersom det kan tælles på en hånd, hvor ofte det er sket, så synes jeg hellere at jeg vil bruge stofbind som backup end engangs-bind.

Ikke destro mindre har jeg lige været igennem en mængde informationer om menstruationskopper for at vælge “de rigtige” – og derfor vil jeg dele lidt ud af min viden.

Hvordan vælger man en kop?

Flere menstruationskop-firmaer og -sælgere bruger ofte alder som en parameter, når man skal vælge kopstørrelse. Jeg kan huske, at min første menstruationskop havde en aldersgrænse på 30 år i forhold til, hvornår man burde vælge hvilken størrelse. Men helt ærligt: Min skede ændrede sig ikke, da jeg fyldte 30 år. Jeg kunne fint stadigvæk bruge samme menstruationskop som før min fødselsdag – og også nu hvor 30 års fødselsdagen er for nogle år siden.

I stedet for vil jeg anbefale dig at overveje følgende parametre:

1. Har du født et barn (eller flere)? Så er din skede nok udvidet nok til, at du bør overveje en større størrelse. Modsat skal du nok have en mindre menstruationskop, hvis du aldrig har været seksuelt aktiv (og særligt, hvis du ikke er vant til at bruge tamponer, da menstruationskopperne er lidt større at få op i skeden end en tampon).

2. Hvor meget bløder du normalt? Hvis du ikke bløder så meget, så kan du fint nøjes med en mindre menstruationskop, men har du kraftige menstruationer, så kan det være rart med en større kop. Bemærk dog, at de større menstruationskopper som regel har en større diameter end de mindre kopper. Personligt bløder jeg nok første halvdele af menstruationen til, at jeg nu har købt en stor kop. Men samtidigt, så synes jeg at en stor diameter er problematisk på de dage, hvor jeg ikke bløder så meget, og derfor har jeg også købt en mindre kop.

3. Hvor veltrænet er din bækkenbund? Hvis du er ung eller dyrker meget sport (f.eks. ridning), så er din bækkenbund ofte ret veltrænet, og derfor anbefales man ofte en menstruationskop i en højere hårdhedsgrad. Andre kan bedre tage en af de blødere menstruationskopper – men bemærk dog, at de bløde menstruationskopper kan være lidt mere besværlige, at få til at folde sig korrekt ud.

4. Hvor højt oppe sidder din livmoderhals under din menstruation? Der er nok ikke et helt entydigt svar, da livmoderhalsen f.eks. godt kan trække sig op ad (jf. min erfaring med at menstruationskoppen på grund af undertrykket har rykket sig med op, og jeg har haft svært ved at få den ud). Men hvis du under menstruationen prøver at mærke efter med en finger, og kun lige kan få fingerspidsen op i skeden før du rammer livmoderhalsen, så kunne det tyde på, at du ikke skal have for høj en kop – og måske endda helt skal undvære stilken. Kan du derimod få hele fingeren op i skeden og knapt nok / slet ikke kan nå livmoderhalsen (ligesom mig) så skal du nok gå efter en kop, som er forholdsvis høje (inklusiv stilkens længde).

7. Er der andre særlige forhold ved din krop, der begrænser udvalget af menstruationskop? Nogle menstruationskopper har en mere skarp kant end andre, og for nogen kan det godt virke trykkende på blæren – men det skal man nok prøve sig lidt frem med. Derudover kan det være, at man har nogle allergier (f.eks. overfor silikone) som gør, at der er visse menstruationskopper, som man ikke kan bruge, alene på grund af det materiale, som koppen er lavet af.

5. Er der et godt greb på menstruationskoppen? Har man ikke prøvet menstruationskop før vil jeg (ligesom mange andre) anbefale, at man køber en menstruationskop med stilk, så stilken kan klippes til, hvis det er nødvendigt at justere højden på menstruationskoppen. Der findes også kopper med f.eks. knop, gribering eller ingenting – så stilke er ikke den eneste mulighed, men man skal nok have lidt erfaringer med menstruationskop før man ved, om det er noget, som man skal vælge fremfor stilken. Uanset hvad så er det i hvert fald vigtigt, at menstruationskoppen ikke er for glat (hverken hvis man får fat i det nederste af menstruationskoppen eller på stilken/knoppen/griberingen) – så se godt efter rillerne, der “stikker ud”, for det er dem, der gør, at du har et godt greb om menstruationskoppen, når du skal tage den ud.

6. Er den nem at gøre tilstrækkeligt ren? Menstruationskopper kan man godt bare skylle, når man i løbet af dagen har behov for at tømme den. Men jeg begik den fejl, at min første menstruationskop havde en hul stilk – og det synes jeg måske ikke lige er så rengøringsvenligt. Derudover skal man huske at sterilisere menstruationskoppen, hvilket man nemmest gør ved at koge menstruationskoppen (noget man gerne skal gøre nogle gange i løbet af menstruationen også). Alternativt kan man købe rensetabletter (noget jeg ikke har prøvet, men som jeg tænker, kan være praktisk, hvis man f.eks. skal rejse og ikke ved om man har mulighed for at koge menstruationskoppen). Jeg har personligt valgt at dedikere køkkenudstyr derhjemme til KUN at blive brugt til at koge menstruationskoppen, og derudover har jeg en foldbar kop til når menstruationskoppen skal med på rejse.

God fornøjelse!

Jeg håber, at flere vil give menstruationskoppen en chance – for det er virkelig rart, at 1) ikke at skulle tænke over sin menstruation så ofte, 2) vælge det bæredygtige alternativ til almindelige bind og tamponer og 3) spare penge og tid ved ikke at skulle ud og købe almindelige bind og tamponer med jævne mellemrum.

Jeg er i hvert fald fan!

 

 

 

 

 

 


4 meninger om “Menstruationskoppen”

 1. Jeg prøvede for første gang en menstruationkop ved min periode sidste gang, men jeg syns det gjorde ondt at have den oppe og jeg kunne mærke den hele tiden, jeg valgte ud fra min alder så jeg bude nok have taget en lille i stedet.
  Jeg købte den der hed organic cup er der andre i kan anbefale?

  1. Hej Julie,
   Beklager det sene svar – jeg har været på ferie, og bloggen har kørt lidt automatisk de seneste to uger. Nu kender jeg ikke alle mærker, men min nye lille menstruationskop er fra Lunette (deres mindste kop) og den var jeg meget positivt overrasket over. Da jeg skulle finde mine nye menstruationskopper brugte jeg siden https://putacupinit.com – jeg tog deres quiz: https://putacupinit.com/quiz/, men valgte en anden ved at sammenligne menstruationskopper på deres oversigt https://putacupinit.com/metricchart/ (+ på mit eget ark tilføje detaljer fra andre mærker, som de ikke havde med, men som umiddelbart så gode ud på de salgssider, som jeg så på). Jeg håber, at dette kan hjælpe dig.
   Mange hilsner Louise

 2. Hejsa.

  Måske er det et mærkeligt spørgsmål. Jeg har købt koppen og er meget petit i højde og drøjde. Synes koppen er ret stor og virker utrolig gigantisk at få op.

  Hvis man har den oppe 12 timer alle uges 7 menstruationsdage udvider skeden sig så med tiden, når man har et stort objekt oppe så lang tid ad gangen? Hvad med tilvænnelsestiden osv?

  Tak på forhånd

  Kh
  Rebecca

  1. Hej Rebecca,
   Nu ved jeg ikke hvilken kop du har købt, men de findes jo i forskellige størrelser (og nogle mærker har mindre størrelser end andre) – men måske din kop bare er for stor til dig? Jeg vil sige at tilvænningstiden for en kop er 3-6 menstruationer, så det kan selvfølgelig være et spørgsmål om tilvænningstid. Dog er der flere (inklusive mig selv) som skal prøve flere kopper for at finde den, der passer bedst. Og i starten syntes jeg også at koppen virkede stor, når man ikke er vant til at putte “sådan noget” op i sig.

   Jeg tror ikke, at skeden med tiden udvider sig generelt medmindre du føder børn (nogle siger, at det også er forskel på om du er over eller under 30 år, men det har jeg ikke oplevet), men til gengæld er skeden fleksibel og kan jo f.eks. også udvide sig ved sex og derefter trække sig sammen igen. Ikke destro mindre så er det min opfattelse, at det vigtigste er at vælge den rigtige kop – og der kan siden (og quizzen) https://putacupinit.com være en god hjælp. Jeg har skrevet de relevante links til siden under mit svar til Julie ovenfor.

   Jeg håber, at mit svar kan hjælpe lidt – også selvom det handler meget om tilvænning og at prøve sig frem.
   /Louise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.