Shampoo eller noo poo?


Mindre shampoo

Som jeg kort refererede i sidste uges indlæg om helt personlige bæredygtige vaner,  så har jeg i de senere år har fået skåret godt ned på mit shampoo-forbrug. Så meget at jeg faktisk næsten ikke bruger noget, og nu kan gå op til i hvert fald fire uger uden at bruge shampoo. Det kom mig til gode på vores fire uge lange rejse rejse i Japan, hvor det ikke nødvendigt for mig at vaske hår med shampoo – kun at skylle det med vand. Jeg havde godt nok en lille rejseflaske med, hvis nu det skulle blive relevant, men den eneste, der brugte den var min kæreste, som stadigvæk bruger shampoo dagligt.

Hvordan jeg nedsatte mit forbrug

Min inspiration kom fra min svigerinde, som for nogle år siden fortalte, at hun var gået væk fra shampoo. Egentlig talte vi ikke så meget om, det men det var alligevel nok til, at jeg begyndte at sætte spørgsmålstegn ved mit eget shampooforbrug. Ikke at jeg nogensinde har brugt shampoo dagligt. Næ, jeg var en af de mange, som fulgte frisørens anbefaling med at vaske hår hver anden eller tredje dag. Men jeg kunne jo se, at min svigerinde fint klarede sig med mindre.

Derfor begyndte jeg også at skære ned på forbruget. Langsomt. Fra hver anden/tredje dag til hver tredje/fjerde dag. Hver tredje/fjerde dag til hver fjerde/femte dag. Hver gang mit hår havde det fint med det større mellemrum, tilføjede jeg en dag mere. Ind til jeg var oppe på en ugentlig hårvask.

Der stoppede det lidt, for jeg går til Aquafitness i svømmehallen hver uge – og i svømmehallen vasker jeg altid mit hår. Men som de fleste der går til noget ved så er der undtagelserne: Det sker jo, at det en uge er aflyst, eller at der kommer noget andet i vejen for, at jeg kan komme i svømmehallen. Og derfor skete det alligevel (i perioder – særligt ferieperioder), at jeg ikke havde behov for at vaske håret hver uge. Overraskende nok var det som om, at da jeg først var nået op på en uges mellemrum, så var det ikke svært at skippe shampooen i to uger mellem træning.

Det var dog først på min tur til Japan, at jeg opdagede, at jeg nu faktisk kan gå i op til fire uger uden shampoo uden problemer. Jo, lige i den sidste uge af rejsen overvejede jeg en hårvask med shampoo (også fordi jeg snorklede i saltvand på Okinawa). Men det viste sig hver gang, at det var nok for mit hår at blive skyllet. Så var det fint igen.

Noo poo – hvad er det?

Det var først efter at jeg havde nedsat mit forbrug af shampoo gevaldigt, at jeg blev om bevist om at der faktisk findes en noo poo metode. Og at det nok var den min svigerinde fulgte. Pludselig gav det i hvert fald mening, hvorfor hun igennem årene havde ønsket sig rasul-ler, æblecidereddike og en børste med vildsvinehår.

Noo poo går i sin enkelthed ud på, at man dropper at vaske håret i shampooer – og også ofte dropper balsammen også. Ofte handler det om, at undgå den skadelige kemi, der kan være i shampoo. Men derudover er tanken, at shampoo udtørrer håret og ødelægger den naturlige oliebalance, som vores hårrødder producerer. Ideen med noo poo er derfor, at håret selv skal finde tilbage en naturlig balance, hvorved håret bliver sundere og selv formår at producere den rette mængde olie.

Nogle, der følger metoden, går over til kun at vaske hår med vand. Men mange oplever (særligt i starten) at få meget fedtet hår, fordi håret er vant til at blive vasket og hovedbunden derfor har ”indstillet” olieproduktionen af de naturlige olier efter dette. Derfor er det også udbredt i noo poo kredse, at bruge rasul-ler eller bagepulver til at vaske håret, da det skulle være mere nænsomt for håret end shampoo. Hårbørster med vildsvinehår hjælper også med at fordel de naturlige olier, sådan at der kan gå længere tid mellem hårvask. Og æblecidereddike kan erstatte balsammen til at blødgøre håret med.

Måske har man også andre bevæggrunde – f.eks. at det skulle være mere bæredygtigt at undgå brug shampoo, fordi man så ikke behøver at købe hårvaskemidler i plastikemballage.

Vil jeg selv gå noo poo?

Jeg er ikke selv på noo poo endnu. Men jeg vil ikke udelukke, at jeg kan komme det – for jeg er jo egentlig ret tæt på, nu hvor der kan gå op til fire uger mellem hver hårvask med shampoo. Lige nu er jeg dog bare ved at bruge mit shampoo lager op, og så må jeg tage stilling til det, når lageret er tomt.

Efter min KonMari af hele min lejlighed opdagede jeg imidlertid, at mit shampoo-lager var noget større end jeg troede. Altså jeg vidste godt, at jeg havde en del, fordi jeg ofte købte til lager på udenlandsrejser til lande, hvor shampoo er billigere (og da jeg alligevel ikke er typen, der fylder kufferten med ligegyldige souvenirs, kunne jeg lige så godt fylde kufferten med pengebesparelser på produkter, som jeg nok skulle få brugt). Men der var nu alligevel mere end jeg troede – og ofte i store flasker, da jeg som barn af stor familie har været vant til, at man selvfølgelig købte de store flasker.

Samtidigt så går det  V I R K E L I G  langsomt, at bruge lageret op, når nu jeg kun bruger shampoo med 1-4 ugers mellemrum. Og endnu sjældnere bruger af min balsam. Derfor går der nok noget tid endnu, inden jeg skal tage helt stilling.

Ind til nu ved jeg bare, at mit hår ind til videre har klaret sig i lange perioder uden shampoo – og uden brug af rasul-ler, hårbørster med vildsvinehår eller andre nyindkøb. Og at jeg ind til videre har haft det godt med, at vaske hår hver gang, jeg har været i svømmehallen.  Og netop svømmehallen er et af mine usikkerhedspunkter.

Godt nok behøver man kun at skylle håret inden man går ind i svømmehallen (jf. min svømmehals hjemmeside – andre svømmehaller nævner specifikt ”vask med shampoo”). Men jeg har ofte læst, at man skal sikre sig at vaske kloren ud af håret bagefter – og nogle af damebladene skriver endda, at man risikerer grønt hår, hvis man ikke vasker det godt nok ud. Underforstået: at man selvfølgelig altid skal vaske håret ud ”med shampoo”. Samtidigt har jeg på de sociale medier læst kommentarer fra noo poo følgere, der siger, at det er fint for dem blot at skylle håret grundigt efter en tur i svømmehallen.

Så måske jeg – når shampoo-lageret er brugt op – forsøger mig med kun at skylle håret i vand fremover. Måske jeg prøver nogle af noo poo produkterne (hvis nødvendigt). Eller måske jeg bare fortsætter med shampoo efter svømmehallen – for når jeg på et tidspunkt flytter sammen med min shampoo-forbrugende kæreste, vil der jo alligevel altid være shampoo i huset.

Det eneste der er helt sikkert er, at jeg ikke har intentioner om, at sætte forbruget af shampoo op igen. Det er ikke nødvendigt. Og mit hår er nu meget sundere og blødere end nogensinde før. Og det i en grad, hvor flere gange har oplevet frisører bemærke det, og ofte kalde kollegaer hen for at mærke mit tykke, bløde hår. Det gælder både de gange jeg har fået sat hår som statist, og når jeg er til mit. årlige besøg hos frisøren for at blive klippet (hvor jeg tager den billigere klipning uden hårvask,  mod at jeg timer det med en vask efter svømmehallen aftenen før, da håret skal være vasket senest dagen før jf. min frisør).


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.